Borst- en flesvoeding

De keuze tussen borstvoeding en flesvoeding is aan jullie als ouders. Uit onderzoek is gebleken dat borstvoeding de beste voeding is voor een pasgeborene. Dit maakt flesvoeding geen slechte voeding. Het belangrijkste is dat je op basis van de juiste informatie een manier van voeden kiest waar jij je prettig bij voelt.

Tijdens de zwangerschap zullen wij met je bespreken welke voeding je wilt gaan geven. Sommige mensen hoeven hier absoluut niet over na te denken, ander twijfelen misschien nog.

Wij willen graag uitleggen waarom wij borstvoeding zo belangrijk vinden en bereid zijn om er alle energie, die nodig is, in te steken.
Echter: beslis jij dat je geen borstvoeding wilt (of kunt) geven dan hebben wij respect voor jouw keuze!

Het is wetenschappelijk bewezen dat borstvoeding beter is dan flesvoeding. Flesvoeding mist een aantal belangrijke stoffen die de fabrikant niet aan de voeding kan toevoegen. Hieronder hebben we een aantal voordelen van borstvoeding op een rijtje gezet.

Voordelen van borstvoeding:
  • De samenstelling van de melk past zich aan aan de behoeften van de baby. Zo is de samenstelling van moedermelk voor te vroeg geboren baby’s anders dan voor baby’s die rond 40 weken geboren worden.
  • Borstvoeding biedt bescherming tegen ziektes. Afweerstoffen die door de moeder gemaakt worden komen via de borstvoeding bij de baby. Hierdoor is de baby beter beschermt tegen ziektes. Vanaf ongeveer 6 maanden is het afweersysteem van de baby zover dat hij zelf al deze afweerstoffen kan maken.
  • Allergische reacties komen minder voor of zijn vaak minder heftig. Ben jij zelf of je partner allergisch aangelegd dan raden wij borstvoeding sterk aan. Allergische reacties bij baby’s uiten zich in buikkrampen, eczeem, luchtweginfecties en verkoudheid. Deze symptomen zijn door borstvoeding vaak minder heftig en treden later op.
  • Tanden en kaken van een baby ontwikkelen zich beter wanneer een baby borstvoeding krijgt.
  • Borstvoeding bevordert de moeder/kind binding. Baby’s voelen zich veilig en getroost wanneer ze borstvoeding krijgen.
  • De vetreserves die tijdens de zwangerschap bij de moeder worden aangelegd worden tijdens de borstvoedingsperiode geheel of gedeeltelijk verbruikt. Vaak ben je dus sneller je zwangerschapskilootjes kwijt.
  • Borstvoeding heb je altijd in de juiste hoeveelheid en op de juiste temperatuur bij je.
  • Borstvoeding is gratis.
Door alle gezondheidsorganisaties wordt in de eerste maanden na de geboorte borstvoeding geadviseerd. Het algemeen geldend advies is om zes maanden volledige borstvoeding te geven.
De WHO en UNICEF ontwikkelden Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding. Alle instellingen voor moeder- en kindzorg dienen er zorg voor te dragen:
  1. dat zij een borstvoedingsbeleid op papier hebben, dat standaard bekend wordt gemaakt aan alle betrokken medewerkers.
  2. dat alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.
  3. dat alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
  4. dat moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind worden geholpen met borstvoeding geven.
  5. dat aan vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder moet worden gescheiden.
  6. dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.
  7. dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer mogen blijven.
  8. dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd.
  9. dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen wordt gegeven.
  10. dat zij contacten onderhouden met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en dat zij de ouders verwijzen naar borstvoedingsorganisaties.
Uiteraard werken wij volgens de vuistregels van de WHO en zullen wij alles op alles zetten om een borstvoeding te laten slagen. Hiertoe beschikken wij ook over de nodige hulpmiddelen die je bij ons kunt huren of aanschaffen, zodat indien nodig we direct op problemen kunnen inspelen. Denk hierbij aan een kolf, tepelhoedjes etc.

Ondanks alle voordelen die borstvoeding biedt, beseffen wij dat borstvoeding niet altijd rozengeur en maneschijn is. Borstvoeding kost (soms) in het begin heel veel energie en tijd, maar als het eenmaal loopt, is borstvoeding erg prettig en gemakkelijk.
Praktische tips voor als je borstvoeding gaat geven:
  • Leg je baby (of vraag of ze dat doen) binnen een uur na de geboorte aan.
  • Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Hoe vaker een baby drinkt (en dus vraagt) des te meer voeding maakt de moeder.
  • Voedt in het begin op vraag om de voeding zo snel mogelijk op gang te krijgen. Probeer je kindje in ieder geval iedere drie uur aan te leggen (vaker mag altijd!).
  • Neem de eerste weken de baby bij je op de kamer, zodat je direct op zijn vraag naar drinken kunt reageren.
  • Door in het begin vaak aan te leggen komt de borstvoeding sneller op gang, hierdoor zit de baby eerder in een ritme.
  • Geef de baby geen flesvoeding of fopspeen.
  • Het aanleggen mag in het begin als de baby aanzuigt pijnlijk zijn, deze pijn moet echter wel wegtrekken. Leg de baby anders opnieuw aan.
  • Geef de eerste dagen beide borsten bij iedere voeding.
  • Wanneer je de baby van de borst haalt, eerst het vacuüm opheffen door je pink tussen het kaakje van je baby te stoppen.
  • Probeer tijdens kraamweek ook eens een andere houding (samen met de kraamverzorgster), dit voorkomt borstontstekingen.
  • Indien je een borstverkleining hebt ondergaan is het vaak moeilijker om borstvoeding te geven. Je kunt bij je arts navragen welke operatietechnieken hij gebruikt heeft en of borstvoeding geven voor jou mogelijk is.
Wil je meer weten over borstvoeding dan kun je met vragen uiteraard bij ons terecht of op één van de onderstaande websites. Je kunt er echter ook voor kiezen om voorlichtingsavonden te volgen. Zowel de ZuidZorg (www.zuidzorg.nl), het Maxima Medisch Centrum als de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (www.borstvoedingnatuurlijk.nl) organiseren informatiebijeenkomsten in de regio.

Websites:
Er zijn ook situaties waarin ouders er goed aan doen om voor flesvoeding te kiezen. Bijvoorbeeld in geval van bepaald medicijngebruik, of wanneer de moeder erg opziet tegen het geven van borstvoeding. Uiteindelijk is een moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, het allerbelangrijkst. Wanneer je besluit om geen borstvoeding te gaan geven, is het handig om al een fles, speentje en voeding in huis te hebben. Heb je vragen over de soort fles of speen, bespreek dit dan tijdens het spreekuur.
Maar welke voeding? In principe is de normale zuigelingenvoeding, waar op de verpakking een 1 staat, van alle merken prima. Verder is het belangrijk om steeds hetzelfde merk flesvoeding te kopen. Hiermee worden smaakwisseling en darmkrampjes zoveel mogelijk voorkomen.
Share by: