Voedingsadviezen
Het is algemeen bekend dat je veel dingen wel en bepaalde dingen beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap. Er bestaat soms onduidelijkheid en verwarring over welke producten je niet mag hebben en welke met mate. Als verloskundigen krijgen wij hier vaak vragen over. Daarom hebben we in onderstaand overzicht voor jullie duidelijk proberen aan te geven waarmee je rekening moet houden in de zwangerschap als het gaat om voeding. We hebben een splitsing gemaakt tussen eenduidige voedingsadviezen en voedingsadviezen waar nog discussie over bestaat. Zo kan iedere zwangere voor zichzelf bepalen wat ze met deze adviezen doet.

Gewichtstoename
Gewichtstoename tijdens de zwangerschap is een natuurlijk proces. De meeste zwangeren komen een aantal kilo´s aan terwijl er een kindje in hun buik groeit. Gemiddeld is er een gewichtstoename van 10-15 kg in 9 maanden. De ene zwangere komt in het eerste trimester wat meer aan en de ander pas tegen het einde van de zwangerschap. Het aantal kilo’s dat gezond is voor een vrouw om aan te komen in haar zwangerschap is afhankelijk van haar Body Mass Index (BMI). Dit is een index voor het gewicht in verhouding tot je lichaamslengte. Wanneer een zwangere bij aanvang van de zwangerschap ondergewicht of een gezond gewicht heeft, mag zij meer aankomen dan wanneer er al sprake is van overgewicht.

Voedingspatroon
Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om voldoende gevarieerd te eten. Eten voor twee is niet nodig. Je lichaam neemt sommige voedingsstoffen beter op en gaat er efficiënter mee om als je zwanger bent. Je verbruikt ook iets meer energie, omdat je baby moet groeien, maar tegen het einde van de zwangerschap beweeg je vaak minder. Eet daarom gewoon net als voor je zwangerschap en mocht je extra honger hebben, maak dan een gezonde keuze.

Algemene voedingsadviezen zwangerschap

 • Slik iedere dag t/m 10 weken zwangerschap 400 microgram foliumzuur en de gehele zwangerschap 10 microgram vitamine D. Een overweging zou kunnen zijn om de gehele zwangerschap multivitaminen te slikken speciaal voor zwangeren, foliumzuur en vitamine D zijn hieraan toegevoegd.
 • Rauwe eieren gebruiken is niet schadelijk voor het ongeboren kind. Wel is er meer kans dat je als zwangere ziek wordt vanwege een lagere weerstand in de zwangerschap.
 •  Pas op met vitamine A. Vitamine A zit voornamelijk in orgaanvlees, maar ook in producten zoals leverpastei. Zwangeren mogen niet meer dan 3000mg vitamine A per dag binnenkrijgen. Dit staat gelijk aan één boterham met een leverproduct per dag. Leverworst, leverpastei, paté, Berliner, leverkaas en lever zijn producten die hiermee bedoeld worden. Eet geen orgaanvlees zoals lever.
 • Eet geen rauwmelkse kazen. Indien een product is gemaakt met rauwe melk staat er ‘au lait cru’ op de verpakking. De gewone kaas, kruidenkaas, mozzarella, brie en schimmelkazen die je in de Nederlandse supermarkten koopt zijn over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus geen probleem.
 • Advies max 200mg cafeïne per dag. Dit staat gelijk aan: 
  -->  2-3 koppen koffie per dag
  -->  8 glazen cola per dag, gezien hoeveelheid suiker advies minder!
  -->  5 koppen thee per dag (Rooibosthee en kruidenthee bevat geen tot nauwelijks cafeïne)
  -->  Geen Redbull/energiedranken in verband met de kans op hartritmestoornissen
  -->  6 koppen chocolademelk per dag
  -->  Zero frisdranken bevatten geen cafeïne, Cola light wel

Vlees

 • Geen rauw vlees. (Filet american, rauwe ham, carpaccio, rosbief, ossenworst, rauwe fricandeau, biefstuk of tartaar). Indien vlees helemaal doorbakken is of vleeswaren verhit zijn mag dit wel!
 • Indien vlees ingevroren is geweest (min 2 dagen bij min -12 ℃) is het veilig om te eten.
 • Rookvlees en bacon zijn veilig om te eten.

Vis

 • Geen gerookte kant-en-klare vis uit de koeling, zowel vacuümverpakt als andere soort verpakking (gerookte zalm, paling, markreel). Vers van de visboer of indien verhit mag wel!
 • Geen rauwe vis, schaal- en schelpdieren (kreeft, garnalen, krab, mosselen, oesters, coquilles, kokkels). Verhit mogen deze wel! Ook verse rauwe haring mag maximaal 2x per week.
 • Geen roofvissen (zwaardvis, tonijn, haai, koningsmakreel). Tonijn uit blik mag wel, maximaal 2 blikjes per week!
 • Vette vis (makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines, forel) maximaal 2x per week en gebakken. Zalm mag ook wanneer het niet volledig doorbakken is, mits deze uit de vriezer komt. Deze moet minimaal 2 dagen diepgevroren zijn.
 • Sushi mag gegeten worden, indien deze geen rauwe vis bevat.

Vegetarisch

 • Gebruik dan aanvullend vitamine B12, tenzij je vleesvervangers eet.

Voedingsadviezen waar discussie over bestaat
Over de volgende voedingsadviezen bestaat geen eenduidig advies. Bronnen geven hier verschillende informatie over. Wij hebben ze op een rijtje gezet, zodat iedereen daarin een eigen keuze kan maken.

 • Chorizo, salami en cervelaat, parmaham zijn gedroogde vleeswaren. Er bestaat geen eenduidig advies over of je deze wel mag hebben in de zwangerschap of niet. Indien verhit (bijvoorbeeld op pizza) mag dit altijd.
 • Over gerookte en gekookte vleeswaren bestaat geen eenduidig advies. Indien deze eerst ingevroren zijn en daarna meteen genuttigd worden zijn ze zeker veilig.

Alcohol
Alcohol gaat door de placenta en wordt dus niet tegengehouden, daardoor kan het risico's opleveren voor een ongeboren baby.

De gevaren van alcohol zijn: een verhoogde kans op een miskraam, groeivertraging en aangeboren afwijkingen. Wanneer je tijdens je zwangerschap veel alcohol gebruikt, dan kan je baby afwijkingen krijgen aan het gezicht, handen en benen, en neurologische afwijkingen. Deze afwijkingen worden samen het foetale alcoholsyndroom (FAS) genoemd. Een baby moet na de geboorte ook afkicken van de alcohol die hij /zij tot nu toe via de placenta heeft binnengekregen.

Ook het matig gebruik van alcohol kan gevolgen hebben. Het advies is dan ook om helemaal niet te drinken in de zwangerschap.

Kijk hier voor meer informatie:

Roken
Roken tijdens de zwangerschap is gevaarlijk voor je baby. Door het roken wordt de bloedtoevoer naar de placenta verminderd, waardoor je baby minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Moeders die veel roken tijdens de zwangerschap hebben daardoor een grotere kans op een miskraam, een te vroeg geboren kind of zelfs een dood geboren kind. Ook hebben baby's van moeders die roken een lager geboortegewicht dan van moeders die niet roken. Baby's met een groeiachterstand hebben een grotere kans op problemen met hun ademhaling en voeding.  
Roken kan niet alleen de groei, maar ook de verstandelijke ontwikkeling van een kind beïnvloeden. Ook na de geboorte van de baby is het daarom onverstandig te roken. Bovendien verhoogt roken de kans op wiegendood.  

Uit bovenstaande blijkt dus dat het belangrijk is dat je stopt met roken. Maar dit geldt niet alleen voor de zwangere, maar ook voor je omgeving en dus je partner.
Dus zet samen je schouders eronder en stop met roken!

Kijk hier voor meer informatie:


Drugs
Het gebruik van alle drugs (hard of soft) drugs kunnen gevolgen hebben voor je zwangerschap. Harddrugs zoals heroïne, cocaïne, LSD, speed en andere pepmiddelen zijn zeer gevaarlijk voor een ongeboren baby. Baby's van moeders die harddrugs gebruiken tijdens de zwangerschap komen meestal verslaafd ter wereld. Deze baby's  krijgen na de geboorte vaak last van ontwenningsverschijnselen. Sommige harddrugs veroorzaken ook chromosoomafwijkingen, hartafwijkingen, afwijkingen in het bloed en miskramen.

Ook softdrugs als marihuana en hasj zijn waarschijnlijk gevaarlijk voor de ongeboren baby. En vermoedelijk hebben zij een nadelige invloed op de ontwikkeling van de hersenen.

Gebruik je drugs tijdens de zwangerschap, meld dit dan alsjeblieft aan ons zodat wij onze verloskundige zorg daar op aan kunnen passen en je zo goed mogelijk kunnen helpen.

Kijk hier voor meer informatie:

Heb je hulp nodig om te stoppen met roken, alcohol- of drugs gebruik meld dit dan bij ons.

Medicijnen
Van veel medicijnen is niet bekend of zij schadelijk of onschadelijk zijn voor de ongeboren baby.
In de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle belangrijke organen van het kindje aangelegd. In die tijd kunnen medicijnen de ontwikkeling van organen remmen of ernstig verstoren. Maar ook in de laatste maanden van de zwangerschap kunnen medicijnen een schadelijke invloed hebben. Zo kunnen aspirines bloedingen veroorzaken. De hersenen van het kind groeien gedurende de hele zwangerschap en zelfs nog na de geboorte. Medicijnen kunnen dus ook in de laatste maanden van de zwangerschap een schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen.

Wanneer je toch medicijnen nodig hebt, overleg dan altijd met je huisarts en apotheker of je deze tijdens zwangerschap mag gebruiken. In sommige gevallen is het namelijk wel beter om de medicijnen te blijven slikken. Stop nooit ineens met medicijnen die je gebruikt, maar doe dit altijd in overleg met een arts. Medicijnen die bij de drogist zonder recept verkrijgbaar zijn en homeopathische middelen zijn niet altijd onschuldig. Controleer in de bijsluiter of ze veilig zijn als je zwanger bent.
Gebruik je medicijnen, meld dit dan aan ons, zodat wij onze verloskundige zorg (indien nodig) daar op aan kunnen passen.

Kijk voor meer informatie op ZwangerNu.

 

© 2018 Verloskundigenpraktijk Vivre - Webdesign & CMS by GraagGoedOnline.nl - Sitemap

Popup