Eerste afspraak

Wanneer je je bij ons aanmeldt om een eerste afspraak te maken vinden wij het fijn wanneer je dit tijdig doet, bij zo’n 5-6 weken zwangerschap. We hebben dan namelijk nog voldoende tijd om voor jullie geschikte afspraken in te plannen. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van je huisarts. Aanmelden kan digitaal door het invullen van het aanmeldformulier of maak telefonisch een afspraak.

We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek en indien gewenst voor een vitaliteitsecho. Deze echo wordt gemaakt tussen 7-9 weken van zwangerschap. Het kennismakingsgesprek vindt vervolgens plaats wanneer je 8-10 weken zwanger bent. Partners en eventuele kinderen zijn ook van harte welkom.


Voorafgaand aan de eerste controle sturen wij je (vaak per mail) een aantal belangrijke folders waarvan het goed is om ze voor de eerste afspraak te lezen.


De eerste controle is uitgebreider dan de vervolgcontroles. De afspraak duurt ongeveer 45 minuten. Er zullen tijdens deze controle allerlei vragen worden gesteld om een goed beeld te krijgen van je gezondheid. Dit is voor ons van belang, om te kunnen beoordelen of we problemen kunnen verwachten tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamperiode.  Het betreft vragen over je gezondheid, de gezondheid van je partner, ziekten die in de familie voorkomen en over eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. Ook meten we je bloeddruk en je gewicht.  Zijn er dingen waarvan jij denkt dat het belangrijk is dat wij ze weten, maar we vragen er niet naar, meld dit dan toch aan ons.

Tijdens de eerste controle luisteren we nog niet naar het hartje van de baby omdat het daar nog te vroeg voor is. Het hartje van een ongeboren baby kunnen wij normaal gesproken horen rond 11 weken zwangerschap.


ndien gewenst geven wij je bij de eerste afspraak informatie over de screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom. Wanneer je dit overweegt adviseren wij je de verdere informatie te lezen. Deze kun je vinden in de folder die je van ons ontvangt bij aanmelding en op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. Tijdens de afspraak kunnen we meer uitleg geven en eventuele vragen beantwoorden. Als jullie ervoor kiezen om een NIPT of een combinatietest te laten verrichten zullen we een verwijzing meegeven.

De combinatietest wordt niet door alle verzekeringsmaatschappijen vergoed. Wanneer je geen medische indicatie hebt, kan het zijn dat je de rekening van dit onderzoek zelf moet betalen. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 168,-. Wanneer je geen medische indicatie hebt wordt de NIPT niet door de verzekering vergoed. De kosten hiervoor bedragen € 175,-.


Bij de eerste afspraak krijg je ook een aanvraagformulier mee om bloed te laten prikken. Bloedafname worden gedaan door Diagnostiek Voor U. Wanneer je kiest voor een combinatietest of NIPT dan vindt het bloedprikken plaats op een van de hoofdocaties van Diagnostiek Voor U. Wanneer je niet kiest voor een combinatietest of NIPT dan kan het bloed afgenomen bij één van de prikposten van Diagnostiek Voor U bij jou in de buurt. Voor een prikpost en bijbehorende tijden bij jou in de buurt zie 
www.diagnostiekvooru.nl/locaties .


Bloed prikken wordt bij iedere zwangere in Nederland gedaan en staat bekend als algemene zwangerschapsscreening. Hierbij wordt bij de zwangere vrouw bloed afgenomen om onderzoek te doen naar:

 

  • Bloedgroep, Rhesus-D factor en Rhesus-c factor
  • Irregulaire antistoffen
  • Hemoglobinegehalte (ijzergehalte)
  • Glucose (bloedsuiker)
  • Hepatitis B (leverziekte)
  • Lues (seksueel overdraagbare aandoening)
  • HIV (AIDS test)

 

Er wordt op deze ziekten gecontroleerd omdat tijdige behandeling van deze aandoeningen overdracht naar de baby kan voorkomen.

Indien je bezwaar hebt tegen één van deze onderzoeken, laat het ons dan weten vóór je bloedonderzoek laat doen.

Wanneer je beroepsmatig veel met jonge kinderen te maken hebt is er een mogelijkheid om te testen of je beschermd bent tegen diverse kinderziekten. Deze bloedonderzoeken worden mogelijk niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Alle informatie en uitslagen komen op jouw zwangerschapskaart te staan, die je bij de tweede controle mee naar huis krijgt. Het is de bedoeling dat je deze kaart elke controle weer meebrengt.

Share by: