Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles bespreken we hoe het gaat en of er eventuele problemen of klachten zijn met betrekking tot je zwangerschap. We controleren hoe het met jou en je kindje gaat. Ook geven we bij iedere termijn passende voorlichting over verschillende onderwerpen.

Na je eerste controle rond 7-9 weken kom je na vier weken opnieuw op controle. We gaan dan voor het eerst naar het hartje van je baby luisteren. Tussen de eerste en tweede controle heb je inmiddels een termijnecho gehad, zodat we precies weten hoever je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is.

De vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten. Denk je extra tijd nodig te hebben om iets te bespreken, laat het ons dan even weten bij het plannen van de afspraak. Dan houden we daar graag rekening mee.De frequentie van de controles verandert naarmate je zwangerschap vordert.
Wanneer de zwangerschap normaal verloopt kom je:
  • tot 24 weken iedere 4 weken
  • tussen 24 en 30 weken iedere 3 weken
  • tussen 30 en 36 weken iedere 2 weken
  • vanaf 36 weken tot het einde van je zwangerschap iedere week.
Wanneer er gedurende de zwangerschap problemen of klachten ontstaan, kan het zijn dat je vaker op controle komt.

Tijdens de afspraken controleren wij je gewicht en je bloeddruk. Je bloeddruk is voor ons belangrijk omdat een te hoge bloeddruk op problemen kan duiden. Wanneer je bloeddruk aan de hoge kant is of wanneer je bepaalde klachten hebt, zullen wij je urine ook controleren op aanwezigheid van eiwitten.
Verder doen wij iedere controle een uitwendig onderzoek. Hierbij voelen wij aan je buik waardoor wij de groei en de ligging van de baby (vanaf ±26 weken) kunnen controleren. Vanaf 26 weken zullen we de buik opmeten met een centimeter. Deze centimeters worden in een geïndividualiseerde groeicurve gezet. Dit is volgens de GROW-methode, een landelijk protocol om groei vertraagde kinderen op te sporen. Mocht er verdenking zijn op een te klein kindje middels deze methode, dan worden er extra groeiecho’s gemaakt. Natuurlijk luisteren we iedere controle ook naar de harttonen van de baby.

Tussen 24 en 30 weken krijg je opnieuw een formulier mee om bloed te laten prikken. Wij willen dan namelijk graag je hemoglobine (‘ijzer’) en je glucose (‘suiker) nog een keer weten. Ben je rhesus D of rhesus c negatief, dan zullen we tevens controleren of je geen antistoffen tegen de rhesusfactor aan het maken bent. Dit moet plaatsvinden tussen 27-28 weken. Verderop vind je hier meer informatie over.

Rond 34 weken maken we in onze praktijk standaard een echo, om de groei en ligging van de baby extra te controleren.

Wanneer je zwangerschap normaal verloopt mag je onder onze leiding bevallen. Ontstaan er echter problemen of complicaties gedurende de zwangerschap, zoals een hoge bloeddruk of een baby die niet goed groeit, dan zullen wij je door verwijzen naar de gynaecoloog voor specialistische hulp. Je kunt zelf aangeven naar welk ziekenhuis je wilt. Wij werken voornamelijk samen met het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven en het Sint Anna ziekenhuis te Geldrop.

Wanneer je Rhesus D negatief bent:
Zoals je misschien wel weet bestaan er verschillende soorten bloedgroepen. Je hebt bloedgroep A of B of AB of O. Verder bestaan er nog “bijbloedgroepen”.

De Rhesus D factor is er hier één van. Wanneer je die Rhesus D factor hebt zeggen we dat je bloedgroep bijvoorbeeld A positief is. Wanneer je de Rhesus D factor niet hebt zeggen we dat je bloedgroep bijvoorbeeld A negatief is. Waarom is dit nu zo belangrijk om dit te weten?

Wanneer je als Rhesus D negatieve zwangere een kindje draagt dat Rhesus D positief is kun je, op het moment dat het bloed van de baby met het bloed van de moeder in aanraking komt, afweerstoffen gaan maken tegen het bloed van de baby. De gevolgen voor de zwangerschap waarin dit gebeurt zijn niet zo groot, omdat het aanmaken van die afweerstoffen zoveel tijd kost dat het voor de baby nauwelijks tot geen gevolgen heeft. Zou je opnieuw zwanger worden, dan kan het wel grote gevolgen hebben voor het kindje. Is je baby dan weer Rhesus D positief dan weet jouw lichaam nu hoe het afweerstoffen moet maken en verloopt het allemaal veel sneller. Dit heeft tot gevolg dat het bloed van de baby afgebroken wordt.

Om dit allemaal te voorkomen hebben we in Nederland een aantal maatregelen genomen:
  • Bij alle zwangeren wordt aan het begin van de zwangerschap de Rhesus D factor bepaald en wordt er gecontroleerd of je afweerstoffen tegen een bepaalde bloedgroep in je bloed hebt.
  • Bij alle Rhesus D negatieve zwangeren wordt bij 27 weken bloed geprikt om de Rhesus D factor van de baby te bepalen (uit het bloed van de moeder dus) en te kijken of je geen afweerstoffen gevormd hebt.
  • Wanneer je baby Rhesus D positief is krijg je tussen 30-32 weken en na de geboorte van je baby een spuit met anti-D. Deze spuit moet ervoor zorgen dat je geen antistoffen aanmaakt tegen een Rhesus D positieve bloedgroep van je baby, mocht er bloed van de baby bij jouw bloed komen. De spuit bij 30-32 weken krijg je tijdens een reguliere controle bij ons op de praktijk en wordt gegeven in je bovenbeen.
Je krijgt binnen 48 uur na de geboorte van je baby nogmaals een anti-D spuit.

Wanneer je Rhesus c negatief bent:
Voor Rhesus c negatief geldt hetzelfde als voor Rhesus D negatief. Indien je als Rhesus c negatieve zwangere, zwanger bent van een Rhesus c positief kindje en er komt bloed van de baby bij jou terecht dan ga je antistoffen aanmaken tegen de bloedgroep van de baby.
Ook bij Rhesus c negatieve zwangeren hebben we een aantal maatregelen genomen om problemen te voorkomen:
  • Bij alle zwangeren wordt aan het begin van de zwangerschap de Rhesus c factor bepaald en wordt er gecontroleerd of je afweerstoffen tegen een bepaalde bloedgroep in je bloed hebt.
  • Bij alle Rhesus c negatieve zwangeren wordt bij 27 weken bloed geprikt om te controleren of je gedurende de zwangerschap geen antistoffen gevormd hebt tegen een Rhesus c positieve bloedgroep.
Voor rhesus c hebben we helaas geen middelen ter beschikking die kunnen voorkomen dat je antistoffen gaat vormen. Mochten er gedurende de zwangerschap bloedgroep antistoffen aangetroffen worden dan kan het nodig zijn om je te verwezen naar de gynaecoloog voor meer gespecialiseerde zorg.
Share by: