Centering Pregnancy

Wij bieden in onze praktijk ook groepsgerichte zorg, Centering Pregnancy!


Je kunt zelf kiezen welke zwangerschapszorg je wil: individuele zorg waarbij je alle controles alleen of met je partner naar een korte controle komt óf een combinatie met groepszorg, ‘de Centering Pregnancy’.  Hieronder lees je meer over Centering Pregnancy om je te helpen die keuze te maken.


Centering Pregnancy is een uit de Verenigde Staten overgekomen moderne manier van zwangerschapszorg. In plaats van individuele korte afspraken met je verloskundige, ontvang je een gedeelte van de zorg in een groep van 8-10 zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur.  Je hebt hierbij een veel actievere rol dan bij de traditionele zwangerschapszorg.

Het intake gesprek, de echo’s en de controles in de laatste weken van de zwangerschap blijven individueel.


Vrouwen en zorgverleners die met Centering Pregnancy ervaring hebben opgedaan,  zijn er erg enthousiast over. Vandaar dat Centering Pregnancy zich ook over Nederland verspreidt heeft. Onze verloskundigenpraktijk biedt deze vorm van zorg aan vanaf medio 2023. Het liefst zouden wij deze vorm van zorg aan al onze zwangeren willen geven, maar het blijft natuurlijk je persoonlijke keuze. De groepen zullen begeleid worden door Annelies en/of Nicole met nog een tweede begeleider. Zij hebben allen hiervoor een aparte opleiding gevolgd.


Voorbeeld van een bijeenkomst

Iedere sessie duurt 2 uur en begint met zo'n 30 minuten bijpraten met koffie en thee. In deze tijd meet je je eigen bloeddruk, weeg je jezelf en vul je dat in je eigen dossier in.

Daarnaast gaat iedere zwangere naar de verloskundige voor uitwendig onderzoek en hartje luisteren. Deze controles vinden afgeschermd plaats in dezelfde ruimte.

Tijdens deze 30 minuten is je partner of een andere belangstellende van harte welkom. Zodra we beginnen met de rest van de bijeenkomst zijn we echter onder elkaar; zwangeren en begeleiders.

Tijdens de eerste sessies is er veel gelegenheid om elkaar te leren kennen, gaandeweg neemt dit minder tijd in beslag.

Vervolgens wordt er een onderwerp uitgediept, bijvoorbeeld gezonde voeding of prenatale onderzoeken. Belangrijk is dat het niet de verloskundige is die via eenrichtingsverkeer informatie geeft, het is aan jou en je groepsgenoten om het onderwerp te bespreken. De verloskundigen vullen aan waar nodig. Bovendien wordt er niet alleen maar gepraat, er zijn allerlei oefeningen en opdrachten waardoor het levendig wordt.

Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met een korte evaluatie en een vooruitblik op de volgende bijeenkomst.


Hoe vaak komt de groep bij elkaar?

Elke groep komt 10x bij elkaar volgens een vastgesteld schema. 9x in de zwangerschap en 1x na de bevalling.

Steeds dezelfde dag van de week en dezelfde tijd. Je weet dus (ver) van tevoren wanneer deze bijeenkomsten zullen zijn.

De bijeenkomsten vinden standaard plaats op woensdag ochtend van 9:00-11:00. De eerste 3 bijeenkomsten zijn om de 4 weken en daarna iedere 2 weken.

Locatie: Stokerwei 8a Dommelen.


Hoe regel ik het met mijn werkgever?

Vanuit de wet heb je er recht op om vrij te nemen voor zorg in de zwangerschap.


Blijft wat ik vertel binnen de groep?

Uiteraard hebben de verloskundigen die de groep begeleiden een beroepsgeheim. Maar ook met de deelnemers onderling wordt afgesproken wat er wel en niet naar buiten gaat. Uiteraard staat het je vrij om binnen de groep te vertellen waar je jezelf prettig bij voelt. En als je een keer iets privé met de verloskundige wilt bespreken, dan plannen we een extra afspraak op het spreekuur.


Kan mijn partner meekomen naar de bijeenkomst?

Je partner en andere belangstellenden zijn van harte welkom, maar alleen gedurende de eerste 30 minuten waarin de controles plaatsvinden. Er is een speciale bijeenkomst met partners/begeleiders waarin aandacht is voor de bevalling en het kraambed. Bovendien blijven naast deze groepsbijeenkomsten; het intakegesprek, de echo’s en de controles in de laatste weken van je zwangerschap individueel. Tijdens deze individuele momenten is je partner of een eventuele andere begeleider van harte welkom.

 

Zijn er extra kosten aan deze zorg verbonden?

Nee, zwangerschapszorg volgens Centering Pregnancy wordt standaard vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Centering Pregnancy is in onze regio onderdeel van het project Kansrijke Start van Gemeente Valkenswaard.


 In het kort:

  • Groepsbijeenkomsten
  • 8-10 zwangeren van ongeveer dezelfde zwangerschapsduur
  • 10 bijeenkomsten van 2 uur
  • Individuele intake en echo’s
  • Start tussen 11 en 16 weken
  • Interactief
  • Medische controles en veel informatie
  • Ruimte en tijd voor alle vragen en onzekerheden
  • Mogelijkheid om contact te leggen met andere zwangeren
  • Goede betrouwbare kennis opdoen


De zwangeren die op deze manier hun zwangerschapszorg hebben genoten zijn erg enthousiast!


Wil je meer weten over Centering of wil je je aanmelden?

Neem dan gerust contact met ons op!


Wil je meer lezen over Centering en alle wetenschappelijk onderbouwde voordelen? Kijk dan op:

https://centeringzorg.nl/centeringpregnancy/

https://www.centeringhealthcare.org

 www.samenweetjemeer.nl

Share by: