Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders is een organisatie die urine inzamelt van zwangeren. Tot 16 weken zwangerschap bevat urine hormonen waarvan medicijnen gemaakt kunnen worden voor vrouwen die problemen hebben om zwanger te worden. Wil je hier meer over weten kijk dan op www.moedersvoormoeders.nl of neem contact op met Toos Jongenelen, tel. 040-2017632

Kraamzorg
Het is belangrijk om in het begin van je zwangerschap de kraamzorg te regelen, bij voorkeur voor 16 weken. Een kraamverzorgende assisteert ons tijdens de bevalling en helpt je gedurende de eerste week met de verzorging van jezelf en de baby. Ook voert ze controles uit en houdt ons hiervan op de hoogte. De kraamverzorgster is onmisbaar voor ons en voor jullie in de kraamtijd, dus zorg dat je dit goed geregeld hebt.
Voor het bepalen van het aantal uren kraamzorg wordt gewerkt volgens het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). Het LIP biedt ons de mogelijkheid om (indien nodig) extra uren kraamzorg mogelijk te maken. De kraamzorg wordt (gedeeltelijk) vergoed door de verzekering van de zwangere, dus niet door de verzekering van je partner. Afhankelijk van je verzekering betaal je een eigen bijdrage (per uur) voor de kraamzorg.

Hieronder volgen een aantal kraambureau’s waar wij veel mee samen werken (klik op de link om naar de website te gaan):

Erkenning/naamgeving
Een naam voor je kindje is iets waar je soms lang over na moet denken. Maar niet alleen de voornaam van je kindje is belangrijk. Het is verstandig om tijdens de zwangerschap ook al over de achternaam van je kindje na te denken. Ben je ook wettelijk de ouders van jullie kindje? Hoe gaat één en ander in zijn werk?

Wanneer je getrouwd of geregistreerd partners bent:

  • zijn jullie beide wettelijk gezien de ouders. De erkenning is dus geregeld.
  • krijgt de baby standaard de achternaam van de vader.
  • wil je de baby de achternaam van de moeder geven dan moeten jullie dit samen, voor de bevalling, regelen bij de afdeling burgerzaken van de gemeente.

Wanneer je niet getrouwd of geen geregistreerd partners bent:

  • krijgt de baby standaard de achternaam van de moeder
  • wil je de baby de achternaam van de vader geven, dan moet deze de baby eerst erkennen. Door de baby te erkennen krijgt de vader dezelfde rechten en plichten als wanneer je getrouwd of geregistreerd partners zou zijn. Het is verstandig om de erkenningsakte voor de bevalling op te laten stellen. Bij voorkeur voor 24 weken zwangerschap. De moeder moet officieel toestemming geven aan de vader om de baby te erkennen. Hiervoor moeten jullie samen naar de afdeling burgerzaken van de gemeente. Hiervoor dien je vooraf een afspraak te maken. Vergeet beide niet je legitimatiebewijs mee te nemen. Officieel wordt dit de erkenning van de ongeboren vrucht genoemd.

Wanneer je eenmaal gekozen hebt voor een achternaam dan moeten alle volgende kinderen dezelfde achternaam krijgen. Je kunt er dus niet voor kiezen om je eerste kindje de achternaam van de moeder te geven en je tweede kindje de achternaam van de vader.

Wil je over dit onderwerp meer informatie kijk dan op:

Zwangerschapsverlof
Als werkende zwangere heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Het zwangerschapsverlof mag 4-6 weken voor de uitgerekende datum ingaan. Wanneer je later bevalt dan de uitgerekende datum, worden deze weken niet van je zwangerschaps-bevallingsverlof afgehouden. Je hebt altijd recht op minimaal 10 weken verlof ná je bevalling.
Om je zwangerschapsverlof aan te vragen, zal je werkgever vragen om een zwangerschapsverklaring. Deze kun je via ons krijgen als je uitgerekende datum bekend is. Voor meer informatie, bezoek de website van het UWV. 

Kraampakket
Een kraampakket bevat belangrijke spullen voor tijdens en na je bevalling. Iedereen die gaat bevallen moet een kraampakket in huis hebben. Het maakt dus geen verschil of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen. Dit pakket wordt meestal verstrekt door je zorgverzekeraar. Indien je verzekeraar het kraampakket niet vergoed, kun je hiervoor terecht bij een drogist, apotheek of bij sommige babyspeciaalzaken.

 

 

 

 

 

 

 

© 2018 Verloskundigenpraktijk Vivre - Webdesign & CMS by GraagGoedOnline.nl - Sitemap

Popup