Wat moet je regelen?

Hieronder kun je meer lezen over bepaalde dingen die je moet regelen in de zwangerschap of vóór je bevalling. Kijk voor een handige checklist ook eens op de website van Rijksoverheid en beantwoord de vragen. Er komt dan een checklist uit voort aangepast op jouw persoonlijke situatie.

  • Kraamzorg

    Wees op tijd met het regelen van kraamzorg! Het liefst direct als je erachter komt dat je zwanger bent en in ieder geval vóór 16 weken van de zwangerschap. 


    Een kraamverzorgende assisteert ons tijdens de bevalling en helpt je gedurende de eerste week met de verzorging van jezelf en de baby. Ook voert ze controles uit en houdt ons hiervan op de hoogte. De kraamverzorgster is onmisbaar voor ons en voor jullie in de kraamtijd, dus zorg dat je dit goed geregeld hebt.


    Voor het bepalen van het aantal uren kraamzorg wordt gewerkt volgens het Landelijk Indicatie Protocol (LIP). Het LIP biedt ons de mogelijkheid om (indien nodig) extra uren kraamzorg mogelijk te maken. De kraamzorg wordt (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekering van de zwangere, dus niet door de verzekering van je partner. Afhankelijk van je zorgverzekering betaal je een eigen bijdrage (per uur) voor de kraamzorg.


     Hieronder volgen een aantal kraambureau’s waar wij veel mee samen werken (klik op de link om naar de website te gaan):

     




           - Rianne Hendriks: rianne_1961@hotmail.com / 06-46104848 

           - Elle Hendriks: hendrikselle@hotmail.nl / 06-46918272 

           - Carin Vosters: info@kraamzorgcarinvosters.nl / 06-12211274 www.kraamzorgcarinvosters.nl

           - Arianne Zwegers: 06-57343544 

           - Helma Coolen: kraamzorg.coolen@hotmail.com / 06-22264604 

           - Jessica Castelijns: 06-11091918 

           - Jolanda Meulenbroeks: jolandameulenbroeks@hotmail.com / 06-11144366

           - Belinda Theuws-Hoogers: info@kraamzorgpureliefde.nl / 06-22043412

           - Nell Hoeks: kraamzorg@nellhoeks.nl / 0651052514

           - Esther Luyt: info@estherluytkraamzorg.nl / 06-41068264

          - Heidi Sprengers: info@kraamzorgpapillon.nl/  06-30950234 


     

     

     

  • Erkenning

    De erkenning is handig om al tijdens je zwangerschap te regelen. Het is verstandig dit vóór de 24e zwangerschapsweek gedaan te hebben. Er zijn een aantal zaken belangrijk om te weten:

    Een man die niet getrouwd is met de moeder van het kind, kan toch officieel het vaderschap van het kind op zich nemen. Dit wordt het ‘erkennen van het kind’ genoemd.


    Door de erkenning krijgt een kind dat buiten het huwelijk wordt geboren een wettelijke vader. De man die het kind erkent, gaat familierechtelijke betrekkingen aan met het kind. Hij krijgt onder andere een onderhoudsplicht en een erfrechtelijke band. De erkenner hoeft niet de biologische vader te zijn. 



    Wanneer je getrouwd of geregistreerd partners bent:

    • zijn jullie beide wettelijk gezien de ouders. De erkenning is dus geregeld.
    • krijgt de baby standaard de achternaam van de vader.
    • wil je de baby de achternaam van de moeder geven dan moeten jullie dit samen, voor de bevalling, regelen bij de afdeling burgerzaken van de gemeente.

    Wanneer je niet getrouwd of geen geregistreerd partners bent:

    • krijgt de baby standaard de achternaam van de moeder
    • wil je de baby de achternaam van de vader geven, dan moet deze de baby eerst erkennen. Door de baby te erkennen krijgt de vader dezelfde rechten en plichten als wanneer je getrouwd of geregistreerd partners zou zijn. De moeder moet officieel toestemming geven aan de vader om de baby te erkennen. Hiervoor moeten jullie samen naar de afdeling burgerzaken van de gemeente. Hiervoor dien je vooraf een afspraak te maken. Vergeet beide niet je legitimatiebewijs mee te nemen. 

     

    Wanneer je eenmaal gekozen hebt voor een achternaam dan moeten alle volgende kinderen dezelfde achternaam krijgen. Je kunt er dus niet voor kiezen om je eerste kindje de achternaam van de moeder te geven en je tweede kindje de achternaam van de vader.


     Kijk voor meer informatie over dit onderwerp  op de website van: Rijksoverheid of  Gemeente Valkenswaard of Gemeente Waalre

  • Kinderopvang

    Het klinkt misschien wat gek om al aan te melden bij een kinderopvang voordat je kindje geboren is. Toch is dit zeer verstandig, aangezien er regelmatig flinke wachtlijsten zijn.


    Het Landelijk Register Kinderopvang heeft een lijst van kinderopvang bij jou in de buurt.


    Kinderopvangtoeslag

    Als je kind naar een geregistreerde dagopvang of buitenschoolse opvang (BSO) gaat, krijg je mogelijk kinderopvangtoeslag. Dit is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. Kijk voor meer info op Rijksoverheid.

  • req-estimate_100x100

    Zorgverzekering checken

    De basisverzekering vergoedt de kosten van verschillende zorg rond zwangerschap en bevalling. Bijvoorbeeld afspraken en controles bij de verloskundige, voorgeschreven echo’s en bloedonderzoek.


    Eigen risico voor zorg

    Sommige kosten voor zorg rond zwangerschap en bevalling vallen onder het eigen risico. Bijvoorbeeld bloedonderzoek en gynaecologische hulp. Andere kosten voor zorg rond zwangerschap en bevalling vallen niet onder het eigen risico. Dit betekent dat je bijvoorbeeld voor verloskundige zorg en kraamzorg geen eigen risico betaalt.


    Aanvullende zorgverzekering

    Sommige zorg rond zwangerschap en bevalling valt niet in de basisverzekering. Bijvoorbeeld een zwangerschapscursus, kraampakket of een vergoeding voor de eigen bijdrage kraamzorg. Voor die kosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Neem contact op met je zorgverzekering voor meer informatie over vergoedingen via een aanvullende pakket.


    Zorgverzekering aanpassen

    Overstappen naar een andere zorgverzekering kan jaarlijks. Je moet de huidige zorgverzekering vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

  • Kraampakket

    Een kraampakket bevat belangrijke spullen voor tijdens en na je bevalling. Iedereen die gaat bevallen moet een kraampakket in huis hebben. Het maakt dus geen verschil of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen.


    Je kunt zelf alles kopen voor uw kraampakket of deze kant en klaar kopen/online bestellen. Of je vraagt een kraampakket aan bij je zorgverzekeraar. Doe dit uiterlijk bij 30 weken zwangerschap. Dan heb je de producten ruim voor de bevalling in huis.


    Vergoeding kraampakket

    Het kraampakket zit niet in de basisverzekering. Bekijk het vergoedingenoverzicht van je eventuele aanvullende verzekering. Mogelijk betaal je een eigen bijdrage voor het kraampakket.

  • Zwangerschapsverlof

    Als werkende zwangere heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Het zwangerschapsverlof mag 4-6 weken voor de uitgerekende datum ingaan. Wanneer je later bevalt dan de uitgerekende datum, worden deze weken niet van je zwangerschaps-bevallingsverlof afgehouden. Je hebt altijd recht op minimaal 10 weken verlof ná je bevalling.


    Om je zwangerschapsverlof aan te vragen, zal je werkgever of het UWV kunnen vragen om een zwangerschapsverklaring. Deze kun je via ons krijgen als je uitgerekende datum bekend is. Voor meer informatie, zie Rijksoverheid

Share by: