Aangifte
De geboorte van een baby moet bij de gemeente gemeld worden. Dit dient binnen 3 werkdagen te gebeuren bij de gemeente waar hij of zij geboren is.
Dus baby’s die in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven geboren zijn moeten aangegeven worden bij de gemeente Veldhoven. De gemeente Veldhoven zorgt er vervolgens voor dat de baby wordt ingeschreven in zijn / haar woonplaats. 

Aangifte wordt meestal door de vader gedaan, maar mag ook gebeuren door iemand anders die bij de geboorte aanwezig was. 
De aangifte moet binnen 3 dagen na de geboorte van jullie kind plaatsvinden. 
Dit mag maximaal 1 dag uitgesteld worden wanneer:

  • De derde dag in het weekend of op een algemeen erkende feestdag valt.
  • Twee van de drie dagen in het weekend of op een algemeen erkende feestdag vallen.  

Om in de gemeente Valkenswaard aangifte te doen moet je altijd een afspraak maken. Dit kan online via de website www.valkenswaard.nl. Je gaat naar afspraak maken en vervolgens naar “geboorte, aangifte”. Je kunt ook telefonisch een afspraak maken op telefoonnummer 040-2083444. Om aangifte te doen krijg je van ons een verklaring van geboorte.
Om in de gemeente Waalre aangifte te doen moet je ook een afspraak maken. Dit kan via telefoonnummer 040-2282500.

Wanneer je in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven bevallen bent dan bestaat de mogelijkheid om in het ziekenhuis zelf aangifte te doen tijdens je verblijf daar. Indien dit niet mogelijk is (bijvoorbeeld in het weekend) dan doe je aangifte op het gemeentehuis in Veldhoven. Ook in Veldhoven moet je online een afspraak maken. Klik hier om een afspraak te maken.

Voor de aangifte moet je meenemen:

  • een paspoort of ander geldig legitimatiebewijs
  • indien jullie getrouwd zijn, jullie trouwboekje (indien aanwezig)
  • het afschrift van de erkenningsakte wanneer je de baby officieel erkent hebt (voor als je niet getrouwd bent).  Meer informatie over erkenning kun je vinden onder Zwangerschap, Erkenning/naamgeving.

Wij adviseren jullie om de naam of namen van jullie kindje op te schrijven zodat je samen kunt controleren of je de juiste namen en volgorde hebt en of ze goed geschreven zijn.  

Ouderlijk gezag
Ouderlijk gezag is het recht en de plicht van de ouder om een kind op te voeden en te verzorgen. Ook ben je wettelijk vertegenwoordiger van je kind als je ouderlijk gezag hebt.

Wanneer je getrouwd bent heb je zowel als moeder en als vader automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag.
Wanneer je niet getrouwd bent krijgt alleen de moeder het ouderlijk gezag. Ook al heb jij als vader je kind erkend.
Om het gezamenlijk ouderlijk gezag te regelen dien je, na de geboorte van jullie kindje, een verzoek in bij de kantonrechter. De formulieren die je hiervoor nodig hebt, krijg je wanneer je de erkenning bij de gemeente gaat regelen. Je kunt dus alleen ouderlijk gezag krijgen wanneer je het kind ook hebt erkend. Ouderlijk gezag kan pas na de geboorte van het kind geregeld worden.
Voor meer informatie kijk op www.rijksoverheid.nl.

Ziektekostenverzekering
Jullie kindje dient meestal binnen 30 dagen na de geboorte aangemeld te zijn bij een ziektekostenverzekering.

 

© 2018 Verloskundigenpraktijk Vivre - Webdesign & CMS by GraagGoedOnline.nl - Sitemap

Popup